Mida süüa, kui hambaid ei ole enam...

Toitumine on vananemisprotsessi võtmetegur ja oluline panus tervisesse tulevikus, aidates säilitada head tervist ja vähendada krooniliste haiguste riski. On oluline, et eakad toituksid tervislikult ning tarbiksid enda tervise heaoluks vajalikke süsivesikuid, valke, vitamiine ja toitaineid.

Eakal elanikkonnal on suurenenud alatoitumise oht mitmete riskifaktorite tõttu, mis vähendavad toitainete tarbimist ja kehakaalu. Toitumist mõjutavad mitmed sisemised ja välised tegurid, sealhulgas hambumus, neelamishäired, kõhulahtisus, depressioon, dementsus, paljud muud haigused ja ravimid. Aga ka asjaolu, et pensionile jäädes väheneb nende sissetulek ning toidu jaoks jääb vähem raha, kulu ravimitele on tõusnud jne.

Alatoitumuse suurenemist eakate seas on seostatud mitmete terviseprobleemidega, sealhulgas toitainete puudulikkusega seotud sümptomitega, luumassi vähenemisega, mis põhjustab osteoporoosi, immuunfunktsiooni häireid ning haigustest paranemise ja taastumise halvenemist.

Tervislik toitumine on vajalik igas elueas, kuid eriti vanemas eas peab vältima riske, et mitte haigestuda südamehaigustesse, diabeeti, rasvtõvesse ega muudesse kroonilistesse haigustesse.

Hammaste puudumisel võib olla raskusi piisavalt pehme toitainerikka toidu leidmisega.  Need kümme toitu on maistvad, lihtsad valmistada ja süüa ning kõrge toiteväärtusega: 

1.       Munapuder

2.       Smuutid

3.       Kaerahelbepuder

4.       Jogurt, kodujuust, kohupiim

5.       Aeglaselt küpsetatud liha

6.       Punane kala

7.       Püreesupid

8.       Oad, herned

9.       Kartulipuder

10.   Aurutatud köögiviljad

 

Inspiratsiooni ammutamiseks väike retseptivalik... 

 

Porgandi püreesupp

3 porgandit

1 keskmine kartul

1 keskmine kooritud ja hakitud sibul

1 purustatud küüslauguküüs

1 tl võid

1 karp sulatatud juustu

Puljong, sool, pipar

Pruunista tükeldatud sibul ja purustatud küüslauk poti põhjas võiga. Lisa tükeldatud porgandid ja kartul ning kalla peale puljongit nii palju, köögiviljad oleks kaetud ja pisut rohkemgi. Keeda kuni porgandid ja kartul on pehmed. Tõsta tulelt, püreesta. Lisa sulatatud juust, püreesta veelkord ja valmis ta ongi! Maitsesta soola ja pipraga.

 

Tervislik aedvilja-püreesupp

2 porgandit

2 sellerivart

½ kaalikat

½ tass hakitud kapsast

½ hakitud porrulauku

1 keskmine kartul

1 sibul

1 küüslauguküüs

2 tl võid

Puljong, sool, pipar

Lõika porgand, seller ja kaalikas väikesteks ühesuurusteks tükkideks. Koori kartul ja lõika umbes sama suurteks tükkideks kui teised köögiviljad. Kuumuta paksupõhjalises potis või lisa sibul, küüslauk ja kõik köögiviljad, välja arvatud kartul ning küpseta enam-vähem pidevalt segades 2–3 minutit või kuni sibul on kergelt läbipaistev. Lisa köögiviljapuljong, tõsta kuumust ja kuumuta keemiseni. Seejärel alanda kuumust ja hauta 5 minutit, seejärel lisa kartul. Hauta veel 15 minutit või kuni kartulid on piisavalt pehmed, et neid saab noaga kergesti läbi torgata. Eemaldage tulelt ja laske paar minutit jahtuda. Seejärel püreesta. Lase supp uuesti keema tõusta, lisades vajadusel paksuse reguleerimiseks puljongit. Maitsesta soola ja  pipraga.

 

Vaarika keefiri smuuti

½ külmutatud banaan

½ tassi vaarikaid

⅓ tassi keefiri

2 tl maapähklivõid

1-2 spl vett 

Pane kõik koostisosad blenderisse. Töötle ühtlaseks, vajadusel lisa supilusikatäie kaupa vett.

 

Kaerahelbepuder munavalgega

45 g kaerahelbeid

4 kahvliga lahti klopitud ja vahutavat munavalget

½ tl vaniljeekstrakti

Vala väikesesse keedupotti 235 ml vett ja sega sisse kaerahelbed. Aja puder tasasel tulel keema ja keera kuumust vähemaks. Sega aeg-ajalt putru ja kui helbed on enamiku veest endasse imanud, aga ei ole veel üksteise külge kinni kleepunud, vala sisse munavalged samal ajal kahvli või vispliga jõuliselt vahustades. Keeda veel umbes kolm minutit, kuni puder on kreemjas ja kohev. Lõpuks sega sisse vaniljeekstrakt ja tõsta puder tulelt. Enne serveerimist lase sel kaane all 3-5 minutit jahtuda. Serveerimisel võid pudrule maitseks lisada näiteks tükeldatud puuvilju, marju, pähkleid või ka pähklivõid.

 

Munapuder

2 muna

0.5 spl piima või vett

Või

Riivitud juustu

Sool ja pipar

Löö munad suuremasse kaussi ning lisa vesi või piim, sool ja pipar ning klopi kahvliga, kuni mass on ühtlane. Aseta madala kuumusega pliidile keskmise suurusega pann ja lase võil seal sulada. Ära pruunista! Kui või on sulanud ja hakkab kergelt mullitama, kalla pannile lahtiklopitud munasegu. Hoidke kuumust keskmisel/keskmisel madalal, siin ei tasu kiirustada - kui pann on liiga kuum, küpsevad munad liiga kiiresti ja muutuvad kummisemaks. Kui munad pannile valate, hakkavad need kohe küpsema. Kasutage pannilabidat ja tõmmake küpsetatud välisservi munade keskosa suunas. Kui lisate juustu, siis nüüd on aeg see pannile puistata. See annab juustul piisavalt aega sulamiseks. Liigutage pannilabidat ümber panni serva, tõmmake küpsetatud servi keskkoha poole ja ujutage korduvalt üle. Küpsenud munapuder koguneb panni keskele. Väldi pruunistumist ja vajadusel vähenda kuumust. Muna peab parajalt hüübima. Tõsta pann tulelt siis, kui munapuder on veel läikiv ja mõnest kohast osaliselt hüübimata, sest muna küpseb edasi ka siis, kui on pannilt ära tõstetud.

Eelmine
Kes üldse on hooldustöötajad?

Vastused puuduvad

Email again: